И не се страхувайте да разкриете тревогата си

И не се страхувайте да разкриете тревогата си

Той може да запише много пъти след тази първа паническа атака, когато симптомите на тревожност затрудняват социалните и работните отношения и когато започва да се страхува да излезе на публични места.

Някой близък до Ноймиер е преминал през лечение на тревожност, така че той е знаел, че посещението на лекар е първата стъпка. Той опита лекарства за тревожност и премина през няколко вида, преди да се спре на Zoloft (сертралин). Но също така знаеше, че само медикаментите няма да решат проблема, затова потърси терапия.

„Когнитивно -поведенческата терапия беше най -ефективната за мен“, казва той, добавяйки, че също е прочел колкото се може повече книги за живота с тревожно разстройство. „Заедно с паниката и тревожността обикновено идва някаква форма на агорафобия, страх да правиш определени неща и да ходиш на определени места – аз все още се справям с това. Това все още е ежедневна борба. ”

Мъже и тревожност

Въпреки че жените имат 60 % по -голяма вероятност от мъже да страдат от тревожни разстройства, мъжете далеч не са имунизирани, според Националния институт за психично здраве (NIMH). Но има различия в това как всеки пол изпитва нановен в аптеките тревожност.

„Това, което виждам, е, че тревогата на мъжете има тенденция да се фокусира върху една от двете области: зоната на неуспех в работата им или здравословна тревожност“, казва Маргарет Веренберг, PsyD, терапевт в частна практика в Напервил, Илинойс. „Това е много предизвикателно защото обикновено мъжете не предпочитат да говорят за нито едно от тези неща с хора, различни от техния съпруг или партньор в живота. „Тя добавя, че тревожността може да бъде изтощителна, но мъжете може да почувстват, че трябва да задържат борбите си за себе си.

СВЪРЗАНИ: 6 Евтини, естествени и бързи средства за тревожност

Учените все още не са сигурни дали тревожните разстройства са по -чести при жените, отколкото при мъжете, поради биологични различия, като естроген и други хормони, или защото жените могат да изразят дистрес по различен начин от мъжете, казва д -р Марк Полак, психиатър и председател на отделение по психиатрия в Медицинския център на Университета Ръш в Чикаго.

Изпитвате ли тревожно разстройство?

Всеки изпитва тревожност, но симптомите на тревожни разстройства продължават по -дълго от тези на обикновената тревога или страх.

Симптомите на тревожно разстройство са склонни да се въртят около силен страх или ужас и продължават шест месеца или повече, посочва NIMH. Те могат да включват и физически симптоми, като треперене, треперене, изпотяване, замаяност или гадене, според Американската асоциация за тревожност и депресия (ADAA).

Има много лечения за тревожни разстройства. Когнитивно -поведенческата терапия, терапията за съзнание и медикаментите могат да бъдат успешни, според преглед на 234 проучвания за лечение на тревожност, публикувани през април 2015 г. в списание International Clinical Psychopharmacology.

Понякога тревожността се корени във вашето семейство или във взаимоотношенията, според д -р Полак, и решаването на тези проблеми чрез терапия може да бъде от полза.

Тези положителни промени в начина на живот също могат да помогнат за облекчаване на тревожността:

• Упражнение. „Когато тичам, ходя и влизам във форма, се чувствам по -добре“, казва Ноймиър. Доказано е, че упражненията са почти толкова ефективни, колкото терапията при овладяване на симптомите на тревожност, според Международния преглед на клиничната психофармакология.

• Намалете стимуланти. Кафето, незаконните наркотици и някои видове лекарства за настинка без рецепта биха могли да допринесат за симптомите на тревожност, според NIMH. Проверявайте редовно какво ядете и пиете, за да намерите възможни задействания.

• Медитирайте. Медитационните практики могат да помогнат за намаляване на симптомите на стрес и тревожност, според проучване, публикувано през януари 2014 г. в Агенцията за здравни изследвания и сравнителни прегледи на ефективността на качеството.

• Вземете уелнес преглед. Wehrenberg съветва да се свържете с Вашия лекар за първична медицинска помощ, за да се уверите, че симптомите Ви не са свързани с основно здравословно състояние.

• Променете начина, по който работите или взаимодействате с другите. След години на борба с безпокойството на работното място, Ноймиер става писател на свободна практика, работещ от вкъщи. Той е активен в онлайн социалните мрежи и поддържа много социални връзки по начини, които отговарят на неговите нужди. „Аз съм много напред с работата. Казвам им, че е така и затова работя добре в тази среда “, казва той.

Neumyer добавя, че мъжете, които смятат, че имат проблеми с тревожността, трябва да знаят, че са управляеми с лечение и подкрепа. „Моят съвет е да намерите терапевт, с който да говорите веднага“, казва той. И не се страхувайте да разкриете тревогата си. „Намирам, че след като хората разберат, че се справяте с това, е по -лесно да сте около тях. ”

Можете да търсите терапевти, специализирани в тревожност, като използвате онлайн локатора на ADAA.

Абонирайте се за нашия бюлетин за психично здраве!

Най -новото в тревожните разстройства

Интелигентно здраве: Опитах припев за тревожността си – и това разтърси практиката ми на медитация

От Иън Чант 13 май 2020 г.

Имам медицинска тревожност. Ето как преживявам новините за коронавируса

От Джена Флетчър, 1 април 2020 г.

Топ 10 на блоговете за тревожност, които да последвате през 2020 г. за живот без стрес

Защото животът с тревожност е достатъчно стресиращ.

От Кейти Робинсън, 5 декември 2019 г.

Справяне с тревожност при пътуване

От Алисия Рейбърн, 15 октомври 2019 г.

Най-добрите книги за самопомощ за психично здраве и тревожност

Страхотни четива за насоки, мотивация и вдъхновение при справянето със стреса и тревожността.

От Андреа Корнщайн, 26 юни 2018 г.

Тревожност в средна възраст, свързана с деменция

Проучването показва, че лечението на тревожност може да намали риска от болестта на Алцхаймер по -късно в живота.

От Don Rauf, 3 май 2018 г.

Тествахме 4 абонаментни кутии за облекчаване на стреса, за да ви помогнем да запазите хладнокръвие

Така че не е нужно да се притеснявате кой е най -добрият.

От Кейти Робинсън, 17 април 2018 г.

15 релаксиращи цитата, които ще ви помогнат да се справите с тревогата си

Защото, когато осъзнаете, че целта на една стресова топка не е да я хвърляте върху хора, които ви стресират.

От Райли Брадфорд, 2 април 2018 г.

5 успокояващи билки за успокояване на тревожността

От Тереза ​​Борчард 22 март 2017 г.

Деми Ловато Калифорния трезвен ли е: какво означава и безопасен ли е?

Разберете как този „умерен“ подход може да повлияе на вашето здраве.

От Кейти Уилямс, 23 април 2021 г. “

Ако се чувствате по -тревожни, когато имате менструация, има начини да се справите. Джордж Питърс/

От нищото сърцето ви започва да се забързва, мозъкът ви се чувства сякаш някой го стиска, умът ви отива на тъмни места и просто не се чувствате съвсем правилно. Тревожността може да е свързана с конкретна причина или може да е свободно плаващо чувство за обреченост. Вместо да се появи по всяко време, като генерализирано тревожно разстройство, това бодливо усещане изглежда съвпада с началото на менструацията.

Не, не губите хватката си: Изпитвате много често нарастване на тревожността поради хормонални колебания. Понякога промяната в хормоните може да доведе до предменструален синдром (ПМС) или дори предменструално дисфорично разстройство (ПМДД). Според американския семеен лекар „около 85 % от жените с менструация съобщават, че имат един или повече предменструални симптоми, а 2 до 10 % съобщават за инвалидизиращи, инвалидизиращи симптоми. ”

СВЪРЗАНИ: 10 Домашни средства за облекчаване на менструални спазми

Връзката между тревожността и менструалния ви период

Според Американската асоциация за тревожност и депресия, на възраст между 14 и 50 години, жените са с два пъти по -голям риск от тревожност в сравнение с мъжете. Част от причината може да е хормоналният поток на менструалния цикъл, казва д -р Яел Нилни, асистент в Медицинския факултет на Бостънския университет и психолог по клинични изследвания в Националния център за посттравматично стресово разстройство към системата за здравеопазване на VA в Бостън.

„Точно преди да започне менструацията, естрадиолът и прогестеронът бързо намаляват – обяснява д -р Нилни. – Изследователите предполагат, че бързото хормонално спиране може да стои в основата на тези симптоми. Въпреки това, реакциите към тези нормални хормонални промени са уникални; някои жени изпитват промени в настроението по време на менструалния си цикъл, докато някои изпитват минимални промени в настроението си, свързани с менструалния цикъл. ”

СВЪРЗАНИ: Период на гордост: Истинските жени рекламират продуктите си за период

Нормално ли е чувството на тревожност по време на цикъла?

За някои жени тревожността е равна на курса, казва Нилни. „Голяма част от жените ще почувстват някакво настроение или ще повлияят на промяната преди менструацията си. Това не е непременно тревожност – може да се чувства и по -раздразнителен, тъжен или с промени в настроението. ”Или изобщо не бихте могли да се чувствате по -различни. Само малка част от жените, около 3 до 8 процента, ще изпитат промени в настроението по време на менструалния цикъл, които причиняват значителни смущения в ежедневието им.

СВЪРЗАНИ: Жени, хормони и депресия

Тревожността част ли е от ПМС и ПМДД?

„Някои жени с проблеми с тревожността могат да получат предменструално изостряне на симптомите на тревожност. Също така, някои от факторите, които предсказват проблеми, свързани с тревожността, също предсказват ПМС, което предполага потенциална връзка между тези два проблема “, казва Нилни. Тя добавя, че за диагностика на PMDD трябва да имате един или повече от следните симптоми на настроение: промени в настроението, депресивно настроение, тревожност или раздразнителност, заедно с други физически симптоми като умора, апетит и промени в съня. Освен това тези симптоми трябва да се появят по време на повечето менструални цикли и да причиняват значителни дистрес или увреждане.

СВЪРЗАНИ: Първите насоки за справяне с депресията при жените на средна възраст

Получаване на помощ за вашето безпокойство по време на менструалния цикъл

Изпитвате ли PMS или PMDD? Нилни казва, че трябва да си зададете въпроса колко тревожни или увреждащи са симптомите: Това пречи ли на способността ви да работите или да ходите на училище, да се занимавате с хобита, да общувате със семейството и приятелите си или да общувате? Това са признаци, че се случва нещо необичайно и трябва да потърсите помощ.

Домашни средства за облекчаване на чувството на безпокойство с вашия период

Лори Стилсмит, ND, натуропатичен лекар, акупунктурист и автор на „Естествен избор за здравето на жените“ препоръчва следните стратегии за самообслужване.

Упражнение Не е нужно да ходите на фитнес. Танцувайте у дома, ходете на разходка или бягайте. Движете се във всички посоки, а не само нагоре и надолу. „Увеличавате приема на кислород и циркулацията чрез движение, което увеличава притока на кръв към черния дроб. Това помага на черния дроб да разгради хормоните ви “, казва д -р Стилсмит. Възстановяваща йога Тази практика ви поставя в парасимпатично (спокойно) състояние. „Това ви извежда от тревожното чувство за борба или бягство“, казва тя. Избягвайте кофеина Този стимулант може да предизвика сърцебиене, което имитира пристъп на паника. Магнезий Решаващият минерал може да балансира невротрансмитерите глутамат и GABA (гама аминомаслена киселина). Първият е стимулиращ невротрансмитер или химикал на мозъка; втората е успокояваща. Консултирайте се с Вашия лекар, преди да добавите тази или някаква добавка към обичайната си диета. Витамин В6 Според Националните здравни институти има някои предварителни данни, показващи, че този витамин В може да помогне при симптомите на ПМС. L-теанинът, открит в зеления чай, е доказано, че тази аминокиселина отпуска ума, без да ви кара да спите, според изследване, публикувано в Asian Pacific Journal of Clinical Nutrition.

Лекарства и терапии, които могат да помогнат при тревожност, свързана с менструацията

Ако самообслужването не работи, говорете с Вашия лекар за лекарства, отпускани с рецепта, казва д-р Талия Робакис, кодиректор на Програмата за психично здраве на жените в Медицинското училище Icahn на планината Синай в Ню Йорк.

Лекарства против тревожност и депресия, като селективни инхибитори на обратното захващане на серотонин (SSRIs), буспирон, пропанолол и бензодиазепин. Хормоналният контрол на раждаемостта, като хапче, пръстен или пластир, може да бъде полезен за жени, чиято раздразнителност е специално предменструална. Жените, чиято тревожност или раздразнителност не са свързани с менструалния цикъл, може да открият, че хормоналният контрол на раждаемостта влияе неблагоприятно върху настроението им. Когнитивно -поведенческа терапия (CBT) Тази форма на психотерапия ви помага да замените негативните мисли с положителни.

Абонирайте се за нашия бюлетин за психично здраве!

Най -новото в тревожните разстройства

Интелигентно здраве: Опитах припев за тревожността си – и това разтърси практиката ми на медитация

От Иън Чант 13 май 2020 г.

Имам медицинска тревожност. Ето как преживявам новините за коронавируса

От Джена Флетчър, 1 април 2020 г.

Топ 10 на блоговете за тревожност, които да последвате през 2020 г. за живот без стрес

Защото животът с тревожност е достатъчно стресиращ.

От Кейти Робинсън, 5 декември 2019 г.

Справяне с тревожност при пътуване

От Алисия Рейбърн, 15 октомври 2019 г.

Най-добрите книги за самопомощ за психично здраве и тревожност

Страхотни четива за насоки, мотивация и вдъхновение при справянето със стреса и тревожността.

От Андреа Корнщайн, 26 юни 2018 г.

Тревожност в средна възраст, свързана с деменция

Проучването показва, че лечението на тревожност може да намали риска от болестта на Алцхаймер по -късно в живота.

От Don Rauf, 3 май 2018 г.

Тествахме 4 абонаментни кутии за облекчаване на стреса, за да ви помогнем да запазите хладнокръвие

Така че не е нужно да се притеснявате кой е най -добрият.

От Кейти Робинсън, 17 април 2018 г.

15 релаксиращи цитата, които ще ви помогнат да се справите с тревогата си

Защото, когато осъзнаете, че целта на една стресова топка не е да я хвърляте върху хора, които ви стресират.

От Райли Брадфорд, 2 април 2018 г.

5 успокояващи билки за успокояване на тревожността

От Тереза ​​Борчард 22 март 2017 г.

Тревожност при мъжете

Тревожното разстройство при мъжете е реално и се лекува чрез терапия и медикаменти.

От Madeline R. Vann, MPHA, 3 август 2015 г. “

„Това беше толкова дълъг и плашещ път“, казва една жена, която е страдала от изтощение и треска в продължение на три месеца. Анна Дроздова/iStock

Полма Кефарт започна с типични симптоми на COVID-19. И тя, и съпругът й бяха поразени от коронавируса в началото на април, потиснати от болезнени болки в тялото, ежедневна треска, дразнеща умора и хакерска кашлица, която нито едно лекарство не може да облекчи.

Две седмици по -късно съпругът й се оправи и беше освободен да се върне на работата си по поддръжката. Но не и Кефарт.

47-годишният координатор на обслужването на пациенти в Стърлинг, Небраска, едва е станал от дивана през последните три месеца. Нейното изтощение и треска остават неумолими. И се развиха нови симптоми, включително тежко гадене.

„Преди бях толкова активен, ходех 20 мили седмично, но сега не мога да се разхождам изкъщи без проблеми. Това беше толкова дълъг и плашещ път “, казва тя.

СВЪРЗАНИ: От носа до пръстите на краката списъкът на симптомите на COVID-19 продължава да расте

Ново идентифициран Горко след COVID-19

Kephart е част от нарастващ легион от пациенти с COVID-19, чиито заболявания са продължили месеци след типичната остра фаза от няколко седмици. Много от тях нямат основно медицинско състояние, което би ги сигнализирало за проблеми, като диабет или сърдечни заболявания.

Техните симптоми са смаяли лекари и изследователи, които се опитват да разберат защо някои хора са засегнати по този начин и кога – или дали – може да се възстановят.

„Насоките на Световната здравна организация (СЗО) казват, че леките случаи трябва да се възстановят за две седмици, а тежките за шест. Но виждаме пациенти със симптоми месеци след диагностицирането “, казва д -р Denyse Lutchmansingh, лекар по белодробна и критична медицина в Yale Medicine в Ню Хейвън, Кънектикът.